Terug naar overzicht
± 0 min

Arrest Hof Amsterdam: whiplash ongevalsgevolg, looptijd beperkt tot één jaar vanwege pre-existente factoren

Whiplash, ongeval 2006. Benadeelde (kapper en beheerder gokkasten) stelt volledig te zijn uit gevallen als gevolg van het letsel. Het hof concludeert dat de aanvankelijk psychische decompensatie na het whiplash ongeval ongevalsgevolg is. Dit betekent echter niet dat de nog bestaande whiplash klachten eveneens ongevalsgevollg zijn.

Uit de rapportage van de behandelend psychiater blijkt dat de psychische toestand van benadeelde voor het ongeval marginaal was en dat hij zich krampachtig probeerde staande te houden. Gelet hierop alsmede gelet op de relatief geringe ernst van het ongeval is het hof van oordeel dat benadeelde, in de situatie zonder ongeval, niet lang meer opgewassen zou zijn geweest tegen de gewone tegenslagen die zich in het dagelijks leven met enige regelmaat voordoen in de privé- en zakelijke sfeer en op het gebied van de gezondheid.

Het hof acht aannemelijk dat, in de situatie zonder ongeval, één of meer van dergelijke tegenslagen in het dagelijks leven in de loop van 2006 in ieder geval zou(den) hebben geleid tot de psychische decompensatie, zodat hij in ieder geval met ingang in 2007 in een vergelijkbare situatie zou hebben verkeerd als in de situatie met ongeval.

Download hier het gehele Arrest Hof Amsterdam d.d. 18.12.2012