Terug naar overzicht
± 0 min

Beste behandeling van nekklachten of whiplash !

Nekpijn of whiplash is vandaag de dag één van de belangrijkste chronische pijnklachten waarmee volwassenen worden geconfronteerd. De laatste tijd wordt nekpijn zelfs bij kinderen meer en meer vastgesteld. Wat veroorzaakt nu deze chronische nekpijn eigenlijk? Is dit de zoveelste ouderdomskwaal, of is er meer aan de hand? En hoe kunnen we deze chronische aandoening nu het best behandelen?

Deskundig advies  
Iedereen van ons kent ongetwijfeld het fenomeen van de plots opstekende nekpijn, want iedereen wordt hier al wel eens mee geconfronteerd. Meestal is deze nekpijn van voorbijgaande aard en verdwijnt na enkele dagen. Maar wat als de nekpijn blijft duren en voor ernstige lichamelijke ongemakken blijft zorgen? Deskundig advies en een snelle diagnose zijn ook hier erg belangrijk. Alleen op deze manier kan men immers een sluitende diagnose stellen en de beste behandelingsmethode uittekenen. Deskundig advies is hier dan ook zeker niet misplaatst. Met aanslepende nekpijn blijven rondlopen, kan immers de problemen alleen maar doen toenemen.

Complex lichaamsdeel
Onze nek bestaat hoofdzakelijk uit spieren, ligamenten, gewrichten, tussenwervels, wervellichaampjes en het ruggenmerg zelf. Onze nek is dan ook een bijzonder complex lichaamsdeel. In normale omstandigheden kunnen we hem zonder moeite bewegen. Mankeert er iets aan de vele structuren van dit lichaamsdeel, dan onstaat pijn en worden we geconfronteerd met (ernstige) bewegingsproblemen.

Verschillende behandelingsmethoden
Maar lang niet alle nekpijnen zijn hetzelfde. Er bestaan verschillende soorten nekpijnen. Naast de gewone, alledaagse nekpijn is er de nekpijn die verder uitstraalt naar onze bovenarm; of wel 'Cervicobrachialgie' in het medische vakjargon. Zo vlug mogelijk de gepaste diagnose stellen is dus belangrijk, want de gewone nekpijn en de uitstralende nekpijn vragen immers verschillende behandelingsmethoden.

Nekpijn wordt haast uitsluitend veroorzaakt door overbelasting of door slijtage. Omdat onze nekwervelzuil weinig of niet beschermd is, is dit lichaamsdeel meteen ook meer vatbaar voor letsel door valpartijen, ongevallen of door de vele contactsporten. En hierbij kan zeker niet over het hoofd worden gezien dat onze nek ook ons hoofd, met een gewicht van gemiddeld zo'n twaalf kilo, te dragen heeft.

Whiplash dikwijls niet merkbaar  
Gaat er in een van de vele nekstructuren iets mis, dan krijgen in de eerste plaats de spieren het zwaar te verduren. Uiteindelijk zullen deze ook verkrampen. Een stijve nek is meestal een eerste en ernstige aanwijzing dat er iets mis is. Een whiplash is meestal het ergste pijnlijke gevolg, maar niet altijd op een echo en/of röntgenfoto's onmiddellijk merkbaar.

Reumatische nekpijn
Heeft men te doen met een ernstige vergroting van de facetgewrichten, dan heeft men meestal te maken met een ernstige ontsteking van het gewricht. Reumatische nekpijnen zijn hiervan meestal het gevolg. Uiteindelijk kan de vergroting van ons nekgewricht extra druk veroorzaken op ons ruggenmerg, of een vernauwing veroorzaken van de vele kanaaltjes waar de zenuwen van de armen doorlopen. Het is dit laatste dat de nekpijn naar onze bovenarmen doet uitstralen. Men spreekt hier dan van een 'geknelde zenuw'. Een beschadigde of verschoven tussenwervelschijf kan eveneens oorzaak zijn van zo'n geknelde zenuw, met alle gevolgen vandien.

Uiteenlopende behandelingen
De uiteindelijke keuze van de behandeling, hangt uiteraard af van het type nekpijn waarmee men wordt geconfronteerd. In het geval van acute nekpijn gaan ook de spieren verkrampen. Die moeten opnieuw losgemaakt worden. Dat doet men met medicatie; pijnstillers en spierontspanners zijn hier aangewezen. Blijft de pijn aanhouden of keert ze geregeld terug, dan vraagt dit een andere aanpak. In vele gevallen wordt gestart met lokale infiltraties, inspuitingen met een verdovend middel of met cortisone-inspuitingen op de plaats van de pijn. Is de nekpijn het gevolg van artrose, dan kunnen inspuitingen met hyaluronzuur een oplossing bieden. Deze stof zou tevens de groei van het kraakbeen bevorderen.

Operatie laatste redmiddel
Als werkelijk niets helpt, is een operatief ingrijpen de enige uitweg. Dat is vooral het geval bij uitstralingspijn naar de armen of wanneer alle andere middelen geen soelaas brachten. Daar waar rugoperaties in vele gevallen een bijzonder slechte reputatie hebben, is dat bij nekchirurgie veel minder het geval. Nekoperaties geven meestal een goed resultaat. Na een dergelijke ingreep is in de meerderheid van de gevallen de oorzaak en dus ook de nekpijn verdwenen. In sommige gevallen zal men de tussenwervelschijf moeten vervangen door een discusprothese. Deze draagt een prijskaartje van gemiddeld zo'n 2500 euro.

Conclusie
Een sterk groeiend aantal landgenoten moet met (chronische) nekpijnen zien af te rekenen, en toch wordt deze aandoening nog teveel onderschat. Een snelle diagnose is ook hier van groot belang. Hoe sneller met een aangepaste behandeling kan worden gestart, hoe groter de kans op genezing. Aan nekpijn kunnen we zelf niet veel doen. We kunnen onze nekspieren wel versterken met het maken van rustige bewegingen; ijscompressen kunnen acute nekpijnen verhelpen. Een kersenpitkussen, warmtepleisters of infraroodstralen kunnen aanslepende nekpijnen verzachten. Bij aanslepende nekpijn is de tussenkomst van een arts noodzakelijk.