Terug naar overzicht
± min

Kans op Whiplash het kleinst in zilverkleurige auto’s

Uit eerdere onderzoeken was al eens duidelijk geworden dat de kans op een whiplash als gevolg van een ongeval soms afhankelijk kan zijn van de kleur auto waarin men zich bevindt.

Nu ook weer blijkt dat zilverkleurige auto's veel minder vaak betrokken raken bij ernstige ongelukken dan auto's met een andere kleur. Dat blijkt uit onderzoek van een Australische en Nieuw-Zeelandse wetenschapper. Sommige verzekeraars sluiten daarom niet uit dat eigenaren met een zilvergrijze auto in de toekomst minder premie gaan betalen dan berijders van anders gekleurde auto's.

De kleur van een auto en het aantal ongelukken hebben volgens het onderzoek een oorzaak-gevolg relatie. Centraal Beheer Achmea meldt dat in dit onderzoek ten onrechte de bestuurder van de auto buiten beschouwing is gelaten. Toch zegt de kleur juist meer over de bestuurder dan over de verkeersveiligheid. Hoe opvallender de kleur, hoe expressiever en explosiever vaak het gedrag. Gedekte kleuren associëren we meestal met rust. Overigens is het wel voorstelbaar dat donkere auto's, die minder goed zichtbaar zijn, een grotere kans hebben om betrokken te raken bij een ongeval met letsel.

Bron: EM