Terug naar overzicht
± min

Kruisingen blijven de grootste 'veroorzaker' van letselschade / whiplash!

Bijna de helft van de ongelukken in het verkeer waarbij whiplash slachtoffers vallen vindt plaats op een kruising. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws op basis van 30.000 ongelukken in de periode tussen 2009 en 2011.

Voor het onderzoek maakte de nieuwszender gebruik van data van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Gekeken is naar ongelukken waarbij ten minste één letselschade / whiplash slachtoffer naar het ziekenhuis moest voor behandeling. 46 procent van de letselschade / whiplash slachtoffers valt na een ongeluk op een kruispunt, concludeert RTL. De registratie van de ongelukken met letselschade / whiplash wordt slechter, meent de nieuwszender. Dat zou komen omdat agenten de ongelukken minder vaak in landelijke computersystemen registreren.

Op basis van de analyse van de verkeersongelukken met letselschade heeft RTL een kaart gemaakt met 359 gevaarlijke kruispunten in Nederland. De meeste ongelukken (in totaal 9) werden tussen 2009 en 2011 geregistreerd op de kruising tussen de Neherkade en de Rijswijkseweg in Den Haag. RTL vermoedt dat het werkelijke aantal nog hoger ligt omdat niet alle ongevallen met letselschade / whiplash geregistreerd worden.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft de Tweede Kamer eerder dit jaar toegezegd dat de registratie van doden en gewonden in het verkeer eind 2013 op orde zal zijn. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft er de afgelopen jaren herhaaldelijk op gehamerd dat die registratie onder de maat is. De SWOV houdt zich zelf ook onder meer bezig met diepteonderzoek naar specifieke typen ongevallen, zoals ongelukken waarbij een motorvoertuig buiten de bebouwde kom in de berm is geraakt.

Wij, als redactie van whiplash.nl, houden u van de verdere ontwikkelingen op de hoogte.