Terug naar overzicht
± min

Mogelijk minder ongevallen met whiplash door slimme auto GM

De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) werkt aan een slimme auto die de bestuurder scherp in de gaten houdt en ongevallen met whiplash mogelijk kan voorkomen. Let hij op de weg? Of is hij meer met andere zaken bezig? Verzekeringsinstanties onderzoeken momenteel hoe data worden opgeslagen en in hoeverre data bruikbaar zijn in letselschadezaken.

De auto wordt uitgerust met sensoren die hoofd- en oogbewegingen nauwkeurig kunnen bepalen. De auto weet exact wanneer bestuurders op het verkeer en de weg letten of met andere zaken bezig zijn. Whatsappen over de boodschappen tijdens de rit naar huis, is er dan niet meer bij. In de auto zitten sensoren die alle hoofd- en oogbewegingen registreren. De auto ziet ook of de bestuurder wel genoeg in je spiegels kijkt. Rijdt deze onveilig, dan geeft de auto een waarschuwing. Met dit waarschuwingsmechanisme zou het aantal ongelukken met whiplash kunnen verminderen in de toekomst.

Minder whiplash, minder diefstal
GM brengt de komende 3 tot 5 jaar een half miljoen voertuigen op de markt. Het is zeer waarschijnlijk dat nieuwe auto’s zijn uitgerust met apps die je kunt activeren door er even naar te kijken en vervolgens een knopje op het stuur in te drukken. Ook zullen de auto’s de vaste bestuurder herkennen zodat de auto beter beschermd is tegen diefstal of een seintje geeft wanneer een minderjarige tiener (van het gezin) de auto meeneemt.