Terug naar overzicht
± 0 min

Toename van nekletsel in België door diepere putten in het wegdek

In België is onderzoek gedaan naar autoschaden in de vorige winterperiode. Door een toename van grotere en diepere putten in het wegdek, is er bijna een toename ontstaan van het aantal schaden aan voornamelijk auto’s. De Belgische wegenwacht (VAB) werd in de winterperiode december 2010 en januari 2011 zeer vaak opgeroepen voor schade aan auto’s, waarbij het dan vaak ging om schade aan de wielophanging en schokdempers. Ook schade aan draagarmen en torsiestangen, veren en wiellagers werden veel geconstateerd.

Om de constatering dan ook in cijfers uit te drukken: Als de situatie december 2009 werd vergeleken met december 2010, dan is er sprak van bijna een verdubbeling van het aantal schadegevallen (89% toename). Om nog maar te zwijgen over de periode januari 2010 in vergelijk met januari 2011; (194% toename) dus bijna een verdrievoudiging. De eerstgenoemde periode was er bijna geen winterschade. Ook schade aan banden liet een toename zien; 9% in december 2010 en 22% in januari 2011.

Volgens de Belgische wegenwacht kan de toename van de schade uitsluitend verklaard worden doordat de putten groter zijn en dieper liggen als gevolg van de winter. Men heeft de Vlaamse Minister van Mobiliteit gevraagd, evenals de gemeentebesturen, om de winterschade aan de putten te herstellen.

Door de klappen die de bestuurders te verwerken krijgen op het hoofd, door de niveauverschillen, zijn ook toenamen van nekklachten geconstateerd.