Terug naar overzicht
± min

Verzekeraar aansprakelijk bij whiplash ongeval met een lage botssnelheid?

Rechtspraak.nl - 11-06-2009

Een automobiliste trekt op als het stoplicht groen licht geeft. De automobiliste wordt vervolgens van achteren aangereden als ze remt vanwege het weggedrag van haar voorligger. Naderhand heeft zij last van allerlei aan whiplash gerelateerde klachten.
De vraag rijst of whiplash van enige betekenis kan optreden bij een aanrijding met een lage botssnelheid. Volgens de verzekeraar is de botsing dermate licht geweest dat de auto van de eiseres door de botsing met minder dan 10 kilometer per uur is versneld, met een zo lage snelheidsverandering kan er uit natuur­weten­schappelijk oogpunt in beginsel geen whiplashletsel van enige bete­kenis ontstaan.

Het hof is van oordeel dat als al ervan moet worden uitgegaan dat de meeste inzittenden van een auto bij een botsing met een snelheidsverandering van 8 kilometer per uur, binnen korte tijd na de aanrijding herstellen en langdurige klachten grote uitzondering zijn, ook die uitzondering aan de aansprakelijke persoon moet worden toegerekend.

Alleen indien uit natuur­weten­schappelijk oogpunt de klachten van appellante ten gevolge van de aanrijding hoogst onwaarschijnlijk zijn te achten, zou dat anders zijn. Het ingebrachte materiaal geeft dat echter niet aan.