Terug naar overzicht
± 0 min

Whiplash onder de aandacht met ‘Opa en Oma fietsexamen’

Het aantal ouderen dat tijdens een fietsongeval letsel zoals whiplash oploopt is de laatste jaren flink gestegen. Om de stijging van het aantal ongelukken bij die groep onder de aandacht brengen is Veilig Verkeer Nederland (VVN) begonnen met een ludieke proef, namelijk een ‘Opa en Oma fietsexamen’ in Amersfoort en Dronten.

Het fietsgebruik door ouderen is in de laatste jaren gestegen. Het aantal ouderen dat jaarlijks whiplash en/of ernstiger letsel oploopt door een fietsongeval is hoog (4.280) en neemt de laatste jaren toe. Daarnaast overlijden jaarlijks circa 120 ouderen (55+) door een fietsongeval. Meestal gaat het om enkelvoudige ongevallen, waarbij geen andere weggebruiker is betrokken. Vooral personen in de leeftijdsgroep 75+ hebben een relatief grote kans op overlijden of ernstig letsel door een fietsongeval door hun relatief grote kwetsbaarheid. Bij een val heeft de oudere fietser een relatief grote kans op een fractuur van de heup of het been.

Niet verplicht
In het examen worden tientallen senioren getest op rijvaardigheid en verkeerskennis. Ook wordt de staat van het rijwiel bekeken. Het examen is niet verplicht. “We moeten alles aangrijpen om het aantal doden, gewonden met (ernstige) letselschade en whiplash gevallen onder deze groep terug te dringen. Het zou mooi zijn als ouderen net als kinderen in groep 7 en 8 dit opfrisexamen afleggen. Het examen is een aardige manier om de ernst van het verontrustend stijgende aantal ongevallen met letsel bij ouderen onder de aandacht te brengen. We hopen dat het initiatief door andere gemeenten wordt overgenomen”, zegt een woordvoerder van VVN