Terug naar overzicht
± 0 min

Whiplash slachtoffers ervaren meer hoofdpijn bij het kijken naar 3D beelden.

Je kunt de reclamebrochures niet openslaan, of je ziet steeds meer prachtige aanbiedingen van 3D televisies met speciale brillen om de 3D effecten goed te kunnen ervaren. Tot zover lijkt er geen vuiltje aan de lucht en schijnbaar voor iedereen interessant.

De laatste tijd blijken er steeds meer klachten te komen van whiplash slachtoffers die bij het kijken naar programma's en films in 3D een lichte tot zeer ernstige toename ervaren van hoofdpijnklachten, misselijkheid  en duizeligheid. Uit onderzoek is gebleken dat naarmate de 3D effecten intensiever zijn, de hoofdpijn klachten sneller openbaren en ook eerder een toename van duizeligheid en misselijkheid wordt ervaren door voornamelijk whiplash slachtoffers.

Nu is het bekend dat snelle lichtflitsen voor een toename van hoofdpijn en duizeligheid kunnen zorgen, maar ook 3D effecten zijn hierop dus van invloed. Producenten van de diverse 3D televisies onderzoeken in hoeverre een aangepaste 3D bril deze negatieve effecten kan elimineren. Ook wordt hierbij onderzocht of het bekijken van een film uit een bepaalde hoek voor een 3D TV zorgt voor een toename of afname van klachten.

De onderzoeksresultaten zullen in de loop van volgend jaar bekend worden gemaakt.