Terug naar overzicht
± min

'Whiplashpatiënten ten onrechte niet serieus genomen'

bron Kranten.com, 16-dec- 2005.

AMSTERDAM - Tuchtcollege berispt verzekeringsarts. Het Regionaal Medisch Tuchtcollege in Amsterdam heeft de medisch adviseur van een verzekeringsmaatschappij een waarschuwing gegeven, omdat de man gezondheidsklachten van een vrouwelijke whiplashpatiënt niet serieus bleek te nemen.

De vrouw werkte tot aan het ongeval, waarbij zij in haar stilstaande auto van achteren werd aangereden, als fulltime verpleegkundige. Na het incident, begin 1999, ondervond zij forse gezondheidsproblemen die haar soms ernstig hinderden bij de uitoefening van haar werk.

Door de gevolgen van het nekletsel bij dit verkeersslachtoffer te bagatelliseren, dupeerde de verzekeringsarts H.R. de vrouw in wezen extra: haar verzoek om een schaderegeling werd door de verzekeraar 'Londen', een onderdeel van Allianz, afgewezen.

Zo maakte de man in zijn rapportage opmerkingen als: ?Na de aanrijding kon mevrouw de auto zelfstandig verlaten en meldde zij lichte nekklachten. Medisch onderzoek heeft nimmer een afwijking laten zien. Desalniettemin meldt betrokkene tot op heden klachten¿ Die kunnen niet uit het ongeval verklaard worden bij gebrek aan aantoonbare afwijkingen of een logische verklaring.? H.R. stelde ook dat er geen medische literatuur voorhanden is, op basis waarvan een oorzakelijk verband kon worden aangenomen.

De adviseur had tevens een oordeel over de therapieën welke de patiënt volgde en de hulp die zij kreeg. ?Ook huishoudelijke hulp, het aanmeten van een 'speciale' auto en bureaustoel, alsook een nieuw bed werkt contraproductief; het drukt betrokkene onterecht in de rol van 'invalide' en houdt normale training en spiertraining tegen,? aldus de adviseur in zijn rapportage.

Volgens het medisch tuchtcollege trad de adviseur met zijn vooringenomenheid ?buiten zijn deskundigheid?. Kritiek waarmee de bekritiseerde arts het niet eens was.