Terug naar overzicht
± 0 min

Ruim dertig (whiplash) gewonden na tramongeval Rotterdam

Aan het Breeplein in Rotterdam-Zuid zijn vandaag drie trams op elkaar gereden. Daarbij liepen in totaal 33 mensen letselschade op, waaronder whiplash. De politie gaat uit van een kop-staartbotsing waarbij de derde tram op de tweede botste waardoor de tweede weer op de eerste botste.

Alle mensen met whiplash of andere letselschade - botbreuken, bloedneuzen, hoofdwonden, snijwonden of bloeduitstortingen - zijn naar het ziekenhuis of een huisartsenpost vervoerd om verzorgd te worden of voor een controle voor de zekerheid. Sommige verwondingen - zoals botbreuken of whiplash - zijn op straat namelijk niet (goed) zichtbaar, lichtte een politiewoordvoerder toe. Veel slachtoffers werden in de tram zelf aan hun verwondingen behandeld, maar ook buiten werden mensen met letselschade geholpen. Een aanwezige huisarts begon als eerste met verlenen van eerste hulp aan de slachtoffers. Om 14.00 uur stond er nog een RET-bus klaar met daarin 23 lichtgewonden.

Bezoek van burgemeester
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam liet zich persoonlijk informeren over het ongeluk en de toestand van de slachtoffers. “Bij zulke aantallen gewonden is het zinvol te komen. Ik heb in de bus met de mensen gesproken. Er was iemand die een arm niet goed kon gebruiken. Anderen hadden zichtbare letselschade, zoals tanden uit de mond en snijwonden. Het enige wat je kan doen is warme woorden spreken en handen vasthouden,” zo liet de burgemeester weten.

Oorzaak nog onbekend
Hoe het incident heeft kunnen gebeuren, is niet bekend. Het lijkt erop dat de achterste tram bij de halte op zijn voorganger is gebotst, die vervolgens op de tram daarvoor knalde. Een van de drie trams vloog daarbij uit de rails. De achterste tram zou de meeste schade hebben opgelopen.
Volgens ooggetuigen stonden er twee trams stil bij halte Breeplein. In de achterste tram stonden mensen klaar om uit te stappen toen een derde tram er tegenaan botste. Ooggetuigen melden dat in die middelste tram de meeste mensen letselschade opliepen.