Terug naar overzicht
± min

5 Bruikbare Tips tegen Hoopfdpijn!

Niet zelden ervaren mensen die enigszins onder druk staan last van hoofdpijn. Deze klachten zijn ook een veelvoorkomend probleem voor mensen die door een ongeval  whiplash klachten hebben opgelopen. Drukte op het werk door stress of langdurige concentratie vergen veel van de hersenen. Daarnaast is de werkomgeving erg bepalend voor de mate van klachten. Is er sprake van voldoende ventilatie, is de werk(-kamer)temperatuur wel goed en is er sprake van voldoende licht.

Wijgeven u een vijftal eenvoudige tips om hoofdpijnklachten te voorkomen:

1. Drink regelmatig water
Een van de grootste boosdoener van hoofdpijn is dehydratie (afname van vocht in het lichaam). Dit gebeurt dagelijk en wordt soms extra gevoed als mensen bijvoorbeeld een maaltijd of drank overslaan omdat het werk het niet toelaat. De temperatuur waarin gewerkt wordt is ook sterk bepalend voor de mate van dehydratie. Toename van vocht helpt en is wetenschappelijk onderbouwd.

2. Rek je regelmatig uit
Een vastzittende nek is regelmatig de basis van het ontstaan van hoofdpijn. Vaak wordt dit veroorzaakt door een te statische houding. Probeer regelmatig te rekken en te strekken. Dit voorkomt het vastzitten van armen en benen en nek, waardoor uitstralingspijn naar het hoofd, wat dan vervolgens weer hoofdpijn kan veroorzaken, voorkomt. Hierbij is het goed het hoofd/schouders regelmatig te draaien. Beproefde stretchoefeningen zijn: met je hand op je hoofd je nek zachtjes richting schouder trekken of met beide handen op je achterhoofd je hoofd richting borstkas bewegen, terwijl je zachtjes tegen de druk inwerkt.

3. Drink thee
In landen als India en China zweren ze bij geneeskrachtige thee. Een mix van citroen, gember (liefst vers) en honing is niet alleen lekker, het is ook gewoon goed voor je. Ook pepermuntthee zou verfrissend werken voor een zeer hoofd.

4. Ontstress
Vaak is het moeilijk echt te ontstressen, zeker als de werkvoorraad alleen maar toe- in plaats van afneemt. Toch is het belangrijk bijvoorbeeld geen maaltijden over te slaan en regelmatig rust en pauzes te nemen. Dit voorkomt dat men gefocust blijft op het werk. Probeer ook te lachen, al is het om flauwe grappen van collegae. Lachen ontstresst.

5. Dan toch maar die pil
Vaak is wel een Paracetamolletje bij de hand en dat werkt over het algemeen snel en goed; uitzonderingen daargelaten. Pas alleen op dat de dosering niet te hoog is en bescherm de maag tegen pijnstillers die hierop vaak een negatieve uitwerking hebben; zeker op een lege maag.