Terug naar overzicht
± min

Afname whiplash-slachtoffers te verwachten in 2012

Naar het zich thans laat aanzien zullen het aantal letselschade slachtoffers met whiplash in 2012 afnemen. Dit is de verwachting naar aanleiding van cijfers welke naar buiten zijn gebracht door de autoschade-expertisebranche. Aldus de branche is er inmiddels voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal sprake van een afname in autoschaden. Het zou om 10,1 procent minder schaden gaan dan in vergelijk met dezelfde periode het jaar ervoor. In de eerste 3 kwartalen 2010 liep het aantal autoschaden minder hard terug, namelijk 9,4 procent. Daarnaast meldt de branche dat niet alleen het aantal autoschaden terugloopt, maar ook de het gemiddlede schadebedrag loopt al sinds enkele jaren terug. Het is dan ook vreemd te moeten constateren dat autoverzekeraars steen en been klagen over de stijgende schadelast. Dat kan ons inziens echt niet ontstaan door het aantal letselschadezaken die ook als gevolg van auto-ongevallen zijn afgenomen.

Wellicht spelen te hoge interne kosten binnen verzekeraars ook parten in de resultaten bij deze verzekeraars.

Uit cijfers van FOCWA schadeherstelbedrijven is gebleken dat sinds 2008 de gemiddelde schadebedragen zijn teruggelopen van € 1.298,00 naar € 1.244,00 in 2010. Bij niet FOCWA bedrijven zou dit € 1.477,00 naar € 1.438,00, aldus de brancheorganisatie.

Nu veel mensen met een whiplash het slachtoffer zijn geworden van een auto-ongeval, zal dit cijfermatig ook van invloed zijn op het aantal te verwachten whiplash-zaken in 2012. Veel invloed heeft onder andere de verhoogde controle op snelheid en de in toenemende mate vervanging van kruispunten door rotonden.