Terug naar overzicht
± min

Audi maakt stoelen veiliger

geplaatst 4 april 2007.
De autostoelen van Audi zijn in een recordtempo verbeterd. Na een beroerde uitslag van een veiligheidstest in december heeft de autofabrikant maatregelen genomen.

Audi kwam slecht voor de dag in een test van de ANWB en haar Duitse zusterorganisatie ADAC. Daarna zijn er door de autofabrikant spoorslags maatregelen genomen. De nieuwe stoelen van Audi-stoelen behoren nu tot de kopgroep. Het gaat om nieuw ontwikkelde testmethode, die binnenkort ingevoerd moet gaan worden in de EuroNCAP-sterrenclassificatie van auto's.

Werking
Het nieuwe systeem van Audi werkt ongeveer zoals als het WIL-systeem van Toyota. Het voordeel van het systeem is dat de hals bij een botsing slechts kleine belastingen ondervindt, doordat het hoofd en het bovenlichaam ze gelijkmatig opvangen. De inzittenden worden door energieabsorbtie in het schuim van de rugleuning opgevangen. Qua prestaties is Audi overigens Toyota gepasseerd.

Beoordelingen
In de test krijgen naast de Audi A6 (vanaf model 2007) de Volvo V50, Volvo S80 (model 2007) en de Saab 9-3 de beoordeling 'zeer goed'. De stoelen van de VW Fox en de BMW 5serie krijgen de beoordeling 'slecht'. Whiplash is letsel aan de halswervelkolom en kan tot grote maatschappelijke kosten leiden.