Terug naar overzicht
± min

Deskundigen van verzekeraars zijn niet onafhankelijk!

SLACHTOFFERS VAN LETSELSCHADE DUPE VAN EXPERTS VERZEKERAARS !

Letselschadeslachtoffers moeten zich in alle gevallen laten bijstaan door een eigen deskundige. Doen zij dat niet, dan kunnen ze van een koude kermis thuiskomen. Dat zegt Stichting De Ombudsman.

Verzekeraars kunnen bij letselschades namelijk gemakkelijk aansturen op een voor de gedupeerde nadelige uitkomst door een specifieke deskundige een bepaald geschil te laten beoordelen. Volgens woordvoerder Rogier de Haan van de stichting wordt het een strijd tussen David en Goliath als het slachtoffer zich niet laat bijstaan.

"Als iemand een whiplash heeft opgelopen na een verkeersongeval, kan een verzekeraar de schadeclaim laten afwijzen door een deskundige aan te wijzen die niet gelooft in het bestaan van dit fenomeen. Soms vragen verzekeraars niet voor niets een bepaalde deskundige, juist omdat die in het verleden al vaker gunstige rapporten heeft geschreven. Als slachtoffer moet je daar voor op je hoede zijn en zelf om bijstand vragen" .

Volgens Stichting De Ombudsman moet de gedupeerde in geval van letselschade ook extra alert zijn op de vraagstelling van de verzekeraar aan de medisch deskundige. "Ook met de vraagstelling aan de deskundige kan de verzekeraar sturen op de uitkomst van een onderzoek".

In maart 2011 kwam de Stichting De Ombudsman al met een vernietigend rapport dat slachtoffers met blijvend letsel nog altijd langer dan drie jaar moeten wachten op financiële genoegdoening en zich door verzekeraars in de kou voelen gezet. Ondanks harde afspraken blijkt de afhandeling van letselschadezaken er de afgelopen jaren niet beter op te zijn geworden.

De stichting onderzocht meer dan duizend schrijnende zaken. Het Verbond van Verzekeraars geeft in een reactie toe dat de belangen nog wel eens botsen tussen de belangenbehartiger van de verzekerde en de verzekeraar over de benoeming van een deskundige.

"Met de Stichting De Ombudsman voeren we gesprekken om nader tot elkaar komen", reageert een woordvoerder van de koepelorganisatie.