Terug naar overzicht
± 0 min

Glow-verf op fietspaden moet whiplash letsel verminderen

De kans op ongevallen met whiplash letsel bij fietsers is tien keer hoger in het donker. Om het aantal ongevallen terug te dringen werd recent lichtgevende verf ontwikkeld voor wegbelijning op fietspaden. De wegmarkeringen nemen overdag licht op en geven dit ‘s nachts weer af.

In Nederland vinden talloze eenzijdige ongelukjes en fietsongevallen met whiplash letsel plaats op fietspaden vanwege onzichtbare stoepranden, palen en andere barrières. De ‘gloeiende’ lijnen geven in het donker duidelijk aan waar de weg, de berm, de bocht of het pad begint en weer ophoudt en kan op die manier het aantal (fiets)ongelukken met whiplash letsel terugdringen.

Onveilige fietspaden in kaart
De lichtgevende verf is een initiatief van de ANWB, kunstenaar Daan Rosegaarde en Bouwbedrijf Heijmans. De kunstenaar wil samen met ANWB-leden onveilige fietspaden in kaart brengen om die straks met glow-verf veiliger te maken in het donker. Rosegaarde gelooft in de kracht van het lokale, dat mensen samen hun buurt veiliger maken. Initiatieven hoeven niet altijd van de overheid te komen.

Bron: Verkeersnet.nl