Terug naar overzicht
± min

Goede leesbril kan hoofdpijnklachten helpen voorkomen!

Niet zelden klagen whiplashslachtoffers over hoofdpijn na een trauma. Veel slachtoffers weten niet dat de hoofdpijn veroorzaakt kan worden door een plotselinge wijziging in de dioptrie (oogsterkte).

Teneinde hoge extra kosten te voorkomen, worden derhalve vaak goedkope zogenaamde 'wegwerpleesbrilletjes' gekocht, die de klachten vaker in stand houden of verergeren in plaats van doen voorkomen.

Uit onderzoek van de Consumentenbond en een grote brillenketen is naar voren gekomen dat meer dan 50% van de Nederlanders toch meer dan € 100,00 spendeert aan een leesbril. Schrikbarender is dat zo'n 25% van de Nederlanders aan een leesbril minder dan € 10,00 uitgeeft. Het gaat dan meestal om de 'wegwerpleesbrillen' die bij bijvoorbeeld Hema of het Kruitvat tegen geringe prijzen te koop zijn.

Een bekende brillenketen heeft onder 500 mensen een onderzoek gedaan waar wat opmerkelijke gegevens naar voren zijn gekomen. Zo blijken zo'n 10% van de Nederlanders meer dan 5 leesbrillen in huis te hebben, waarvan 80% door de opticien is aangemeten. Van de onderzochte personen denkt 50% dat het dragen van een 'wegwerpleesbril' schadelijk kan zijn voor de ogen.

Het is bijna van algemene bekendheid dat het merendeel van de mensen ouder dan 45 jaar behoefte gaat krijgen aan een leesbril. Zo’n 90 procent van de Nederlanders boven de 45 jaar heeft behoefte aan een leescorrectie. Circa 50% gaat dan gebruik maken van een multifocale bril of lenzen. Deze brillen of lenzen zijn speciaal ontwikkeld om de drager te helpen om van zowel veraf als van dichtbij goed te kunnen zien. De overige 50% maakt gebruik van een leesbril.

Volgens de brillenketen is het van belang om minstens een goede door de opticien aangemeten leesbril in huis te hebben, zeker als er langer gebruik van gemaakt moet worden.

Het bezwaar dat men heeft tegen de 'wegwerpleesbrillen' is dat deze leesbrillen uitgaan van standaardwaarden voor beide ogen. Het merendeel van de mensen die een leesbril nodig hebbben, hebben niet dezelfde dioptrieafwijking aan beide ogen. Het gebruik van een standaardleesbril (wegwerpleesbril) kan dan ook vaak tot hoofdpijnklachten, tranende ogen, duizeligheid of dubbel zien leiden.

Ook de Consumentenbond heeft in het verleden al eens onderzoek gedaan naar de kwaliteit van leesbrillen. UIt dat onderzoek zou naar voren zijn gekomen dat er veel mis is met de standaard leesbrillen. Daarbij werd geen onderscheid gemaakt tussen de standaard leesbrillen bij de opticien of de supermarkt. Van de honderd onderzochte kant-en-klare leesbrillen was er bij 19 sprake van onaanvaardbare fouten en van de 16 brillen die bij vier verschillende optiekketens zijn aangemeten deugden er zeven niet.

Dat whiplash slachtoffers baat kunnen hebben bij een goede leesbril is evident. Ons advies is dan ook bij hoofdpijnklachten zeker geen gebruik te maken van een standaard leesbril maar een opticien te raadplegen.