Terug naar overzicht
± min

Hét voorbeeld van Balkenende

Eindhovens-Dagblad. 05-10-2006.

EINDHOVEN ? Het zal je gebeuren, met naam en toenaam genoemd worden in een toespraak van de premier. En niet één keer, nee, Jan-Peter Balkenende spreekt geregeld over Nicole Lodewijks uit Eindhoven. Gisteren nog tijdens de algemene beschouwingen.

Lodewijks is volgens Balkenende hét goede voorbeeld van mensen die vanuit de WAO weer aan het werk zijn gegaan. De 36-jarige Eindhovense heeft sinds april haar eigen broodjeszaak aan de Heezerweg, het op en top Amerikaanse Fonzie's Burgers & Broodjes.

Lodewijks was lange tijd geheel arbeidsongeschikt. Ze heeft whiplash, artrose en dystrofie. Maar toen ze anderhalf jaar geleden herkeurd moest worden, werd ze door de strengere eisen nog maar voor vijftien procent afgekeurd. Ze besloot snel weer aan de slag te gaan, ondanks haar lichamelijke ongemakken. ?Die zijn natuurlijk wel weer verergerd. Daar moet ik nu therapieën voor volgen.?

Binnen een mum van tijd haalde Lodewijks alle benodigde papieren en opende ze Fonzie's. NRC Handelsblad maakte er een verhaal van. Dat las onze premier, en niet veel later ging de telefoon. ?Hij wilde mij als het goede voorbeeld noemen in toespraken?, vertelt Lodewijks. Het contact bleef. ?De minister-president wil echt op de hoogte blijven van hoe het hier gaat. Heel attent. En het is echt niet voor zijn politieke gewin, dat weet ik zeker.?

Lodewijks is zich eigenlijk pas door de contacten met premier Balkenende een beetje met politiek gaan bezighouden. ?Maar ik heb geen vaste partij?, zegt ze. ?En ik ga straks ook echt niet per se op het CDA stemmen.?

Maar het contact met Balkenende blijft. Lodewijks: ?Ik kom in een boek dat hij aan het schrijven is, over mensen die hij in de afgelopen jaren als premier ontmoet heeft. En binnenkort komt hij hier in de zaak op bezoek. Echt heel leuk!?