Terug naar overzicht
± min

Hoofdpijn bij Whiplash verminderen door aangepast dieet?

Vaak gaan whiplashklachten gepaard met hevige hoofdpijnen. Soms zijn de klachten in vlagen aanwezig, soms vrijwel continu van aard. Uit onderzoek is gebleken dat het aanpassen van voeding deels de hoofdpijnklachten kan doen verminderen. Het is in ieder geval het overwegen waard

Kaas, chocolade en rode wijn worden al lange tijd bestempeld als voedingsmiddelen die migraine-achtige hoofdpijn kunnen uitlokken, maar er zijn er nog veel meer. Helaas is het niet zo heel erg eenvoudig om te achterhalen welke voedingsmiddelen de klachten doen ontstaan of laat toenemen. Nochtans loont het wel de moeite, want middels een aangepast dieet kan het aantal hoofdpijn-aanvallen sterk afnemen.

Vandaag de dag heeft zelfs één op zeven mensen in meerdere of mindere mate last van migraine-achtige hoofdpijn. De klachten bestaan voornamelijk bij slachtoffers van een whiplash, uit een vaak kloppende pijn aan één zijde van het hoofd, welke soms vanuit de nek naar een zijde van het hoofd trekt of zelfs naar het voorhoofd. Soms ervaart men hierbij gehoorproblemen, visusklachten, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht, et cetera.

Voedingsmiddelen
Volgens een recente enquête kunnen de symptomen echter gereduceerd worden als je weet welke voedingsmiddelen de hoofdpijn beïnvloeden. Bij maar liefst 85% van de ondervraagde slachtoffers met hoofdpijn was dat het geval en ging hun levenskwaliteit er dan ook aanzienlijk op vooruit. "Er is inderdaad een sterke link tussen voedingsmiddelen en hoofdpijn", weet neuroloog Dr. Andrew Dowson.

Triggers
Helaas is het niet zo dat elk whiplash slachtoffer met hoofdpijn geholpen kan worden door hetzelfde dieet te volgen. "Je moet je persoonlijke 'triggers' vaststellen om het aantal aanvallen te verminderen", zegt Dowson. Dat wordt ook bevestigd door onderzoekers van de University of York. Zij stelden vast dat het aantal aanvallen van hoofdpijn op één maand tijd met één vierde gereduceerd kan worden als je de hoofdpijn-opwekkende voedingsmiddelen vermijdt.

Hoe herkennen?
Meestal wordt men op andere manieren gewaarschuwd voor een hoofdpijnaanval. Het gaat onder andere om:
- zin in bepaalde (meestal zoete) voedingsmiddelen
- prikkelbaarheid
- hyperactiviteit
- vermoeidheid
- geeuwen
- verandering van stemming

Dokter
Ongeveer 60 procent van de mensen met hoofdpijn gaat niet ten rade bij een huisarts, omdat ze denken dat die hen niet kan helpen. Nochtans zijn er tegenwoordig veel behandelingen die wel effectief zijn. Bovendien kan een dokter ook helpen om een passend dieet op te stellen.