Terug naar overzicht
± 0 min

Kans op whiplash door defect aan gordelspanner Kia Sportage

3.857 Nederlandse eigenaren van een Kia Sportage moeten zich met hun suv bij de dealer melden. Reden is een mogelijk probleem met de gordelspanner van de bestuurdersstoel. Dit kan in geval van een aanrijding whiplash veroorzaken.

Tijdens een kwaliteitscontrole bleek dat de voorspanner van de veiligheidsgordel aan de bestuurderszijde in bepaalde gevallen minder spankracht kan genereren door een niet goed functionerend onderdeel van het aanspanmechanisme. Dit kan bij een ongeval leiden tot whiplash.

Whiplash door verkeerde gordels
Een gordelspanner spant autogordels aan in het geval van een aanrijding om de gebruiker zo vast mogelijk in de stoel te laten zitten en zo whiplash te beperken of voorkomen. De gordelspanners worden geactiveerd door dezelfde sensoren die ook airbags aansturen. Een explosief expanderend gas vult een cilinder en drukt een zuiger die de gordel strak trekt. Als gordels te los zijn of verkeerd gedragen worden, wordt een gebruiker bij een aanrijding met grote kracht vooruit geslingerd en daarna, pas als de beweging al ruim op gang is, tegengehouden door de gordels. Hierdoor kan het gebeuren dat de gordels zelf whiplash veroorzaken, een gordelspanner voorkomt dit tot op zekere hoogte.

Niet alle Sportage exemplaren
Het mankement doet zich niet op alle exemplaren van de Kia Sportage-modellen. De getroffen auto's zijn tussen 7 oktober 2011 en 21 november 2012 geproduceerd. Bezitters van de bewuste Sportage krijgen binnenkort schriftelijk bericht van Kia Nederland. De verwachte reparatietijd bedraagt 1 tot 2 uur.