Terug naar overzicht
± min

Kleuring in brillenglazen doet migraine en hoofdpijnklachten afnemen

Uit een Amerikaans onderzoek is naar voren gekomen dat migraineklachten duidelijk kunnen verminderen door de hersenactiviteit te normaliseren. Dit wordt bereikt door mensen gekleurde brillenglazen te laten kijken. Een aantal migrainepatiënten zijn gevoelig voor licht en bepaalde kleuren.

"Deze prikkels veroorzaken klachten, maar patiënten kunnen ook illusies waarnemen van bijvoorbeeld kleur, vorm en beweging.", legt onderzoeker Jie Huang van de Michigan State University uit.

Gestreepte patronen
In eerder onderzoek vond Huang al dat de gevoeligheid voor visuele prikkels gepaard gaat met overmatige activiteit in de hersenen. Deze overmatige hersenactiviteit kan de migraine en hoofdpijn veroorzaken. Ook bleek al eerder dat bepaalde gestreepte patronen bij sommige mensen een trigger vormt voor migraine.

Het onderzoeksteam testten mensen met en zonder migraine. Ze maakten lenzen waarvan de kleur afgestemd was op de persoon. Daarnaast gebruikten de onderzoekers ook grijze en gekleurde lenzen als vergelijkingsmateriaal.

Gedurende het onderzoek lagen de deelnemers in een MRI-scan en werden ze blootgesteld aan verschillende gestreepte patronen. De migrainepatiënten ervaarden minder klachten bij alle drie de lenzen, maar de speciaal voor hen ontworpen lenzen werkten beduidend het best.

Klachtvermindering
Huang: "De controlelenzen verminderden de visuele klachten met ongeveer 40 procent in vergelijking met geen lenzen. Maar het dragen van de speciale lenzen gaf een verlichting van ruim 70 procent."

Het onderzoek laat zien dat het dragen van een zonnebril al verlichting biedt voor migrainepatiënten, maar dat de speciaal voor hen ontworpen getinte brillenglazen een nog groter verschil kunnen maken. Zeker omdat de visuele prikkels ook tijdens het lezen, televisie kijken en computeren kunnen ontstaan.

Niet nieuw
"Gekleurde lenzen gebruiken om migraineklachten te verminderen is niet nieuw.", vertelt Kathleen Digre van de University of Utah. Zij was niet betrokken bij het onderzoek. Digre en haar collega's maken al langer gebruik van speciale filterende lenzen voor lichtgevoelige migrainepatiënten.

"Dit nieuwe onderzoek laat met behulp van een MRI zien dat de lenzen de hersenactiviteit veranderen. Dat is wel een belangrijke bevinding.", aldus Digre. "We weten echter niet of deze verandering in hersenactiviteit de hoofdpijn vermindert. Meer onderzoek is dan ook nodig."

Zie ook ons bericht van 31.05.2011 op deze site!

Bron: Nu.nl en Gezondheidsnet.nl