Terug naar overzicht
± min

Kwart herkeurde WAO'ers vertrouwt op toekomst

DEN HAAG (ANP) 10-11-2006. - Slechts een kwart van de WAO'ers die zijn herkeurd volgens nieuwe, strengere normen, heeft vertrouwen in de toekomst. Dat is een van de signalen die woensdag een groep van 21 (patiënten)organisaties bij de Tweede Kamer heeft neergelegd.
Het gaat om onder meer de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad, HIV Vereniging, Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten en de vakcentrale FNV.

De organisaties maken zich zorgen over de herkeuring van 325.000 WAO'ers die dit kabinet heeft ingezet.
Uit hun praktijkrapportage 'Herbeoordeling, Re-integratie, Werk?' blijkt dat de helft van 380 ondervraagden er wegens zijn of haar gezondheid geen vertrouwen in heeft aan het werk te komen of te blijven als ze eenmaal een functie hebben bemachtigd. Een kwart ziet het niet zitten gezien de situatie op de arbeidsmarkt.

Aan de hand van de 380 ondervraagden schetsen de organisaties de Kamer de dagelijkse praktijk voor herkeurde WAO'ers, het gaat niet om een representatief onderzoek. Door de betrokkenheid van patiëntenorganisaties zijn ook aandoeningen oververtegenwoordigd, zoals psychische klachten, rugklachten, whiplash en het vermoeidheidsyndroom ME/CVS.

Bijna de helft van de ondervraagden is minder dan een jaar geleden herkeurd. Ruim een op de tien heeft na de re-integratie een baan gevonden of is meer aan de slag gegaan. Ongeveer een kwart van de mensen die na een begeleidingstraject niet aan de slag kon, slaagt daar een half jaar later wel in en dat loopt met de tijd op tot ongeveer 30 procent.