Terug naar overzicht
± 0 min

Lager whiplash risico VRO-getrainde motorrijder

Motorrijders die een cursus Voortgezette Rijopleiding Risico (VRO) hebben gevolgd, lopen mogelijk minder kans op ongevallen met whiplash en (ernstig) letsel. Ze vertonen veiliger rijgedrag en kunnen gevaar beter herkennen. Dit blijkt uit een tweejarige evaluatie die SWOV (Wetenschappelijk onderzoek voor een veiliger verkeer) heeft uitgevoerd.

De eendaagse cursus 'VRO Risico' van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging is een theoretische en praktische training die ingaat op de knelpunten die vaak de oorzaak zijn van een motorongeval met letsel, waaronder whiplash. Motorrijders zijn nu eenmaal kwetsbare verkeersdeelnemers. De cursus blijkt zowel op de korte termijn (na enkele maanden) als de lange termijn (na een tot anderhalf jaar na de training) een positief effect te hebben op veilig rijgedrag en gevaarherkenning (korte termijn).

Bewezen effectief
Motorrijders zijn kwetsbaarder dan automobilisten in het verkeer. Trainingen zijn een populair middel om de verkeersveiligheid van motorrijders te verbeteren, maar de effectiviteit ervan is niet altijd bewezen. SWOV heeft daarom de eendaagse cursus ‘VRO Risico’ van de KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging) geëvalueerd. Het gevonden positieve effect is een opvallend resultaat omdat er nog geen eerdere wetenschappelijk verantwoorde studies zijn gevonden, die een positief resultaat rapporteren, zeker als het gaat om effect op de lange termijn.