Terug naar overzicht
± 0 min

Medisch Spectrum Twente ook verantwoordelijk voor letselschade door neurochirurgen?

Zeer regelmatig komen ook vooraanstaande ziekenhuizen in het nieuws door falende specialisten. Wordt een medische fout begaan, dan gaat dat, minder vaak dan voorheen, niet altijd in de spreekwoordelijke dooppot. Betreurenswaardiger is het dan te moeten constateren dat de zogenaamde 'klokkenluiders' zelf het nakijken hebben, omdat zij vaak eervol ontslag krijgen.

De neuroloog Dr. Jansen Steur uit het Twentse ziekenhuis MST (Medisch Spectrum Twente) heeft het wel heel bond gemaakt. Wij publiceerden hier al eens over op onze site in het artikel waarin Steur zegt berouw te hebben van zijn handelen. Thans blijkt na diepgaand onderzoek van het MST zelf, dat bijna één jaar in beslag heeft genomen, dat Steur opdrachten heeft gegeven aan neurochirurgen om in gezonde hersenen van patiënten te opereren. Eerder werd Steur al aangeklaagd omdat hij bij tientallen patiënten ten onrechte de diagnos stelde dat zij leden aan Alzheimer, Parkinson en MS.

Bij onderzoeken door het MST in 120 dossiers van letselschade slachtoffers bleken 13 mensen door Steur te zijn doorverwezen naar de afdeling neurochirurgie. In slechts zes ziekenhuizen binnen Nederland worden deze complexe hersenoperaties uitgevoerd. Bij één vrouw is zelfs 12 kubieke cm hersenen weggehaald, terwijl deze gezond waren. Begrijpelijk heeft dit letselschade slachtoffer het hier erg moeilijk mee. Er lijkt met haar hersenen te zijn geexpirimenteerd. Een letselschade claim zal onherroepelijk volgen.

Vandaag wordt door het Openbaar Ministerie begonnen met de strafzaak tegen neuroloog Steur. Dat is bijna vier jaar nadat zijn medische fouten aan het licht kwamen. Naar ook onze mening zal verder onderzoek moeten volgen naar de handelwijze van de neurochirurgen die ook een eigen verantwoordelijkheid hebben.