Terug naar overzicht
± 0 min

Meer whiplash slachtoffers in wintersportgebieden door ongeoefende skiërs en snowboarders.

Volgens de Nederlandse Skivereniging zijn er momenteel al meer letselschade slachtoffers te bespeuren dan begin vorig jaar. Onder hen ook weer veel mensen met whiplash klachten of alleen nekklachten. Het zogenaamde hoogseizoen moet immers nog komen; medio februari aanstaande.

Bij de alarmcentrales van de ANWB en EuroCross is het druk. Eurocross laat zelfs weten dat er momenteel  meer dan 15% meer hulpaanvragen zijn. Dat betreft dan niet alleen aanvragen voor repatriëring. Er moest afgelopen week een extra gipsvlucht worden ingezet omdat de aanvraag het aanbod oversteeg.

Bij onderzoek naar antwoord op de vraag hoe het nu kan dat steeds vaker repatriëring noodzakelijk is, gaf de Nederlandse Skivereniging aan dat steeds meer Nederlanders vaker dan voorheen ongeoefend aan skiën of snowboarden beginnen en vaak laat ook de conditie sterk te wensen over. Vooraf oefenen op indoor of outdoor skibanen vinden veel wintersporters niet noodzakelijk, terwijl juist wel veel ongevallen met letselschade hiernaar zijn te herleiden. Ook de whiplash ongevallen vormen hierin geen uitzondering. Niet alles heeft te maken met ongeoefendheid. Zo zijn er veel drukke pistes die er ook voor zorgen dat veel mensen dicht op elkaar skiën met alle gevolgen van dien. Sommige mensen kunnen zelf niets doen aan een ongeval waarbij zij letselschade of een whiplash hebben opgelopen. Zij zijn bijvoorbeeld meegenomen in de val van een ander.

Teneinde letselschade of whiplash ongevallen te voorkomen of ernstig letsel te verminderen, wordt ook dit jaar weer door de Nederlandse Skivereniging geadviseerd vooral helmen te dragen tijdens het skiën of snowboarden. Toch zien we nog steeds mensen die geen helm dragen; ook niet op ijzige pistes.

Juist doordat het vaak in de nacht stevig vriest, zijn veel pistes, met name in de ochtenden, ijzig. Valt men dan met het hoofd op een ijsplaat, dan is het letsel vaak niet te overzien. Dit neemt dan nog eens toe als ook geen helm wordt gedragen.

Niet alleen ijs op de pistes zorgt voor problemen. Ook als de temperaturen oplopen, wordt de sneeuw papperig. Dat betekent dat veel meer kracht van benen wordt gevraagd en mensen eerder oververmoeid raken, hetgeen leidt tot valpartijen. Juist bij dit soort ongevallen ontstaan verdraaïngen van kniën, armen en polsen.

Ons advies is ook om uw reisbescheiden, voordat u op vakantie gaat, nog eens goed te raadplegen en goed te onderzoeken of u wel of juist niet verzekerd bent voor medische hulp in het buitenland, maar even zo of er kostendekking bestaat voor repatriëring naar Nederland bij letselschade of whiplash letsel.