Terug naar overzicht
± min

Met gebroken nek naar huis gestuurd; slachtoffer overleden

Een 82-jarige vrouw uit Engeland is gestorven omdat dokters niet opmerkten dat ze een gebroken nek had en de vrouw naar huis stuurden. Joan Mary North klaagde over ernstige nekpijn, maar de dokters lieten haar naar huis vertrekken zonder een foto van haar nek te maken. "Joan stierf in erg pijnlijke omstandigheden", aldus een vriendin.
Volgens een autopsie is Joan overleden aan een hartaanval, maar de gebroken nek heeft zeker een rol gespeeld bij haar overlijden. De vrouw werd opgenomen in het Croydon Universitair ziekenhuis, maar volgens de dokters was een röntgenfoto niet nodig. Ze mocht het ziekenhuis dan ook weer verlaten. "Joan is gestorven in erg pijnlijke omstandigheden", aldus vriendin Shirley Trimmer. "Het ergste is dat het misschien vermeden had kunnen worden als ze niet naar huis was gestuurd."

Overstuur
Nick Hulme, directeur van het ziekenhuis, heeft zich alvast geëxcuseerd omdat ze de pijn van Joan niet voldoende onderzocht hebben. Volgens Trimmer had Joan een nacht in het ziekenhuis moeten blijven en was de breuk dan wel aan het licht gekomen. "Ze was echt helemaal overstuur toen ze haar naar huis stuurden. Ik wist toen al dat ze een fout gemaakt hadden. Joan smeekte om iets aan de pijn in haar nek te doen, maar de dokters stuurden haar weg."

Geen röntgenfoto
Volgens Hulme hebben de artsen een grondig onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat Joan geen röntgenfoto nodig had.  "Ze kon haar nek in beide richtingen 45 graden draaien en dat heeft er mede voor gezorgd dat ze naar huis mocht." Hulme geeft wel toe dat Joan veel pijn had en dat ze niet ontslagen had mogen worden uit het ziekenhuis.

Geen plaats
Gavin Marsh, medisch directeur, verklaarde dat het ziekenhuis dagelijks 400 patiënten over de vloer krijgt en dat het niet mogelijk is om iedereen een kamer te geven. Volgens Marsh hebben de dokters Joan aangeraden terug te komen als het erger werd. "We dachten dat de pijn binnen enkele dagen zou verdwijnen en dat alles weer goed kwam, maar dat is jammer genoeg niet gebeurd."