Terug naar overzicht
± 0 min

Nieuwe autogordel zou kans op whiplash moeten verkleinen !

7 november 2009 -Een nieuwe veiligheidsriem, een samenvoeging van de traditionele autogordel en een airbag, moet passagiers in de auto beter gaan beschermen. Ford doet al jaren onderzoek naar de nieuwe gordel en in 2010 zal de eerste Ford auto in de VS met de verbeterde gordel op de markt komen, aldus de amerikaanse media.

De nieuwe gordel wordt bij een aanrijding als een soort smalle airbag langs de riem opgeblazen. Hierdoor wordt de kracht die de veiligheidsgordel op het lichaam uitoefent, verdeelt over een vijf keer zo groot oppervlak.

De huidige traditionele riem brengt vaak letsel toe aan het bovenlichaam, evenals de huidige airbag. De nieuw ontworpen riem mét "airbag" zou speciaal ontworpen zijn om o.a. nekletsel te voorkomen. Daardoor is de kans op een whiplash kleiner, aldus Ford. Hoewel het dragen van de gordel een "must" is teneinde ernstig letsel te voorkomen bij een aanrijding, is wel gebleken dat de autogordel geen gunstig effect heeft op het ontstaan van een whiplash bij een ongeval.

Ford gaat de gordel als eerste inbouwen in de Ford Explorer die in 2010 in Amerika uitkomt. Voor de gordels wordt wel een meerprijs berekend. Als de gordel een succes blijkt en er een letsel beperkende werking vanuit gaat, volgt er een wereldwijde introductie.

"Een doorbraak op gordelgebied sinds lange tijd", zo laat Ford trots weten.

We gaan het zien......