Terug naar overzicht
± 0 min

‘Over vijf jaar geen auto-ongevallen met whiplash meer door menselijke fout’

Engelse experts verwachten dat ongelukken met whiplash door menselijke fouten grotendeels kunnen worden uitgesloten als zelfrijdende auto’s op de weg de norm worden.

De experts zeggen in Telegraph Money dat nieuwe technologieën zo snel ontwikkeld worden dat ongelukken met whiplash veroorzaakt door menselijke fouten in de komende vijf jaar bijna niet meer voor komen. Als dat zo is, kunnen verzekeraars de premies voor autoverzekeringen al in 2020 halveren.

Verzekeringspremie kan omlaag
Minder tot geen ongelukken met whiplash en letselschade zal een groot effect hebben op de verzekeringspremie, want op dit moment wordt het grootste gedeelte van de schades door menselijk falen veroorzaakt. De Engelse experts veronderstellen dat de verzekeraars de premies voor autoverzekeringen kunnen halveren als zelfrijdende auto’s op de weg de norm worden. Naar verwachting kan dit al in 2020. De kosten voor de verzekering worden op dit moment nog bewust hoog gehouden vanwege te voorkomen ongelukken met whiplash en letselschade.

Whiplash-claims
‘Kleine’ ongelukken waarbij de bestuurder whiplash oploopt en claimt en ongelukken bij het parkeren van de auto kosten in Engeland meer dan 3 miljard pond per jaar. Dit soort ongelukken zijn verantwoordelijk voor 94 procent van de verzekeringsclaims. Met zelfrijdende auto’s zijn dit type ongelukken te voorkomen. De aansprakelijkheid voor schades die dan nog wel worden veroorzaakt, komen niet meer voor rekening van de ‘bestuurder’ maar voor de fabrikant. Hierdoor hoeft de autoverzekering minder vaak te worden aangesproken.

Bron: amweb