Terug naar overzicht
± 0 min

Pijn bij whiplash onderdrukken of juist niet?

Het is algemeen bekend dat jaarlijks vele miljoenen euro's worden uitgegeven aan pijnstillers die er voor moet zorgen dat pijntjes, maar ook hevige kloppende hoofdpijnklachten zo snel mogelijk verdwijnen. Wetenschappers stellen nu vast dat het juist goed is om de pijn te ervaren en niet direct over te gaan tot medicatie in de vorm van pijnstillers.

Zo stellen wetenschappers juist dat na een hartaanval helpt de intense pijn bijvoorbeeld het genezingsproces op gang brengt. Uit onderzoeken hieromtrent aan de Bristol University blijkt zelfs dat de pijn bij een hartaanval een patiënt helpt om te overleven. Aldus de onderzoekers werkt het averechts door pijn met krachtige medicatie te bestrijden, omdat de kans om te overleven hiermee zou dalen. De wetenscappers zouden dit hebben kunnen concluderen na vele experimenten op mensen en dieren.

Herstel:
De Engelse onderzoekers van de Bristol University stelden voorts vast dat de cardiale zenuwen tijdens een hartaanval pijnsignalen uitzenden. Die helpen stamcellen van het beenmerg aan te trekken, om de schade te herstellen. Daarnaast brengen ze ook de doorbloeding terug op gang, om de (door een bloedklonter afgesneden) toevoer van zuurstof naar het hart te herstellen.

"Hartpatiënten krijgen vandaag routineus pijnstillende morfine, maar die drug verkleint hun kansen op overleving", zegt professor Paolo Madeddu, die de studie leidde. Dat komt doordat morfine het natuurlijke herstelsysteem van het lichaam stopzet.

Oplossen:
"Het echte ervaren van pijn is hier echt belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat het brein fysiologische processen op gang brengt, die verantwoordelijk zijn voor het herstel", aldus Madeddu.

Dr. Helene Wilson van de British Heart Foundation vult aan: "Pijn is een zeer gecompliceerd proces. Het is niet alleen een manier om je te waarschuwen dat er iets mis is. Als we pijn voelen, kan dat ook een teken zijn dat het lichaam bezig is om het probleem op te lossen."

Pijn in de nek en het hoofd:
Het idee dat pijn ook goed kan zijn, is zeker niet nieuw. In de 19e eeuw kreeg men bijvoorbeeld geen verdoving voor een operatie, omdat men geloofde dat de pijn infecties tegenging en de kans op overleven verhoogde. Dat klinkt onmenselijk, maar recent onderzoek van het Good Samaratin Hospital Heart Institute in Los Angeles bevestigt wel wat zij toen dachten.

Daar stelde men namelijk vast dat patiënten die voor een hartaanval een drukkende pijn op de borstkas (angina pectoris) ervaren, twee keer meer kans hebben om te overleven dan degene die dat niet voelen. Volgens de wetenschappers versterkt die pijn namelijk de hartspier, waardoor het meer kans heeft om een hartaanval te overleven.

Pijn in de nek en het hoofd geven ook signalen dat herstel kan optreden. Bij langdurige klachten, zoals bij whiplash, kan onderdrukking van de pijn ook voor een energieboost zorgen, omdat pijn ook een vermoeiend effect op het lichaam heeft. Niet voor elke klacht is het af te raden een stap naar pijnmedicatie te zetten. Raadpleeg in alle voorkomende gevallen een deskundig arts.