Terug naar overzicht
± min

SMS-sen & internetten veroorzaakt veel nekklachten

Na diverse klachten van hoofdpijn en nekklachten, van hoofdzakelijk jongeren onder de 18 jaar, is onderzocht wat hiervan de reden is. De laatste 8 jaren zijn de klachten explosief toegenomen.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat veel jongeren onbedacht veel SMS-sen en hierbij veelal hun mobiele telefoon gebruiken. De telefoon wordt laag, d.w.z. op buikhoogte en dicht bij het lichaam, gehouden waardoor het hoofd ver naar voren gebogen moet worden. Daarnaast blijkt dat miminaal 7 berichten gemiddeld worden verzonden en evenzoveel worden gelezen per contact. Dat de nek hierbij klachten veroorzaakt is evident.

Het merkwaardige doet zich voor dat veel tablets deze nekklachten vrijwel niet veroorzaken. Daarbij moet goed naar de houding van de gebruiker worden gekeken. Onderzoek wijst uit dat veel mensen de tablet op schoot of hangend op een bank gebruiken. Hierbij is het hoofd veelal niet in een buigende stand waargenomen.

Diverse telefoonsites geven dan ook het advies, dat mensen bij het gebruik van mobiele telefoons bedacht te zijn dat lang internetgebruik maar ook het SMS-en ernstige nekklachten kan veroorzaken als niet op de houding wordt gelet. Immers, voorkomen is beter dan genezen lijkt het credo te zijn.