Terug naar overzicht
± 0 min

Toename ongevallen met whiplash door smartphonegebruik!

Veilig Verkeer Nederland (VVN) alsmede de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) stellen dat uit diepgaand onderzoek is gebleken dat jaarlijks tientallen dodelijke slachtoffers van letselschade en whiplash slachtoffers te betreuren zijn door het gebruik van de mobiele telefoon in de auto. Doordat men te vaak en te makkelijk afgeleid wordt van het verkeer, worden jaarlijks enkele honderden whiplash ongevallen veroorzaakt. Niet alleen met letselschade. Hierbij zijn de 'bijna verkeersongevallen met whiplash letsel' nog niet eens betrokken.

De politie gaat medio september een actie starten waarbij extra aandacht uitgaat naar mobiel telefoongebruik in de auto. De boeten hierop zijn niet misselijk. Als iemand door de politie wordt betrapt op gebruik van de mobiele telefoon in de auto, da krijgt deze overtreder direct een fikse boete van € 220,00 voor de kiezen. Deze campagne gebeurt op initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en wordt gesteund door VVN.

Met smartphones kan in beginsel bijna alles wat je op een gewone PC ook kan. Het is derhalve belangrijk dat mensen inzien dat zij verantwoord omgaan met smartphones en zich houden op het verkeer en geen ongevallen met letselschade- of whiplash slachtoffers veroorzaken of nog erger dodelijke slachtoffers. VVN heeft ook haar focus op de zakelijke rijders gelegd. Deze gebruiken in verhouden vaker een smartphone. Doordat men snel kan worden afgeleid door de telefoon, verslapt de aandacht voor het verkeer. De campagne heeft de titel 'Een beetje chauffeur laat zich niet afleiden' meegekregen. Hiermee wil men bewerkstelligen dat de bestuurders van met name auto's hun aandacht meer gaan vestigen op het verkeer dan op hun smartphones. Dit moet uiteindelijk leiden tot een verdere afname van het aantal letselschade- en of whiplash slachtoffers.