Terug naar overzicht
± min

Toename van 18% letselschade slachtoffers in 5 jaar tijd!

7 april 2010 - Het aantal mensen dat letsel (onder andere een whiplash)heeft opgelopen en vervolgens is opgenomen in een ziekenhuis na een ongeval is in vijf jaar tijd (2004 tot en met 2008) met 18 procent gestegen.

Het aantal mensen dat na een ongeval terechtkwam op de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis steeg in dezelfde tijd met 12 procent.

Consument en Veiligheid schat dat jaarlijks 3,1 miljoen mensen na een ongeval medisch behandeld moeten worden in een ziekenhuis of bij de huisarts. Dat liet de stichting woensdag weten.

Kosten:
Zeker weet de organisatie dat 830.000 van hen op de SEH (Spoed Eisende Hulp) terechtkomt. 110.000 mensen moeten worden opgenomen met letsel na een ongeluk. Volgens Consument en Veiligheid zijn de kosten van al die behandelingen 5,1 miljard euro. Dat zijn direct medische kosten en arbeidsverzuim, aldus de stichting.

Privéongevallen:
Letsel door ongelukken thuis, op het werk, in het verkeer of tijdens sport veroorzaken een hoge ziektelast, aldus de stichting. ''Ongevallen in en om het huis hebben vaak de naarste gevolgen. Als je alle mogelijke ziekten, aandoeningen en letsels rangschikt naar ziektelast, dan staan privéongevallen op de negende plaats.'' Bij ouderen boven de 55 jaar zijn vooral valpartijen een ernstig probleem. Die veroorzaken verreweg de hoogste sterfte en ziektelast van alle letsels. Na een val kunnen ouderen vaak niet meer zelfstandig blijven wonen en gaat hun levenskwaliteit achteruit.

Voorkomen:
De stichting pleit voor meer investeringen om ongevallen en hierdoor letselschade te voorkomen. ''Elke euro die in preventie wordt geïnvesteerd, levert bijna 10 euro op aan besparing in de kosten van de gezondheidszorg'', berekende Consument en Veiligheid.

Bron: ANP