Terug naar overzicht
± min

Verhoging maximumsnelheid per 1 september 2012! Vandaag is het zover!

De maximumsnelheid op autosnelwegen wordt per 1 september overal 130 kilometer per uur, tenzij anders aangegeven. Geldt er een andere maximumsnelheid, dan staat dit aangegeven op borden langs en boven de weg. Dat is bijvoorbeeld op snelwegen waar het vanwege de verkeersveiligheid, het milieu (geluids- en luchtnormen) of de natuur niet mogelijk is de maximumsnelheid te verhogen. De Staatscourant van 24 augustus 2012 meldde de wijzigingen van RVV.

Bij een overgang van 100 of 120 kilometer per uur naar 130 kilometer per uur op een snelweg staat een bord met 130 kilometer per uur. Bij de oprit van een snelweg waar 130 kilometer per uur geldt, staat een bord autosnelweg.

Maximumsnelheid 130 
Op een traject met een wisselende maximumsnelheid, geldt 130 kilometer per uur ‘s avonds en ’s nachts en geldt overdag een lagere snelheid. De snelheid die overdag geldt, staat met een bord langs de weg aangegeven, met daarbij een onderbord met daarop het tijdvenster (van 6.00 uur tot 19.00 uur).   Plekken waar geen 130 gereden wordt zijn de 80 en 100 kilometer zones bij de grote steden, spitsstroken. De geldende maximumsnelheid staat dan met borden aangegeven. De maximumsnelheid voor een auto met aanhanger blijft 90. Voor vrachtverkeer blijft op alle snelwegen maximaal 80 gelden.

Verkeersveiligheid
In de periode tot begin 2015 gaat de snelheid op nog een aantal snelwegen naar 130 kilometer per uur. Op deze snelwegen moet de overheid eerst maatregelen doorvoeren om de verkeersveiligheid verder te verbeteren. Denk daarbij aan het verlengen van in- en uitvoegstroken, het plaatsen van geleiderail en het aanpassen van belijning.

Leverancier van theorieboeken Verjo past zo snel mogelijk de boeken aan. “Ons materiaal is binnen enkele weken aangepast”, vertelt Chris Verstappen van Verjo.

Bron: Verkeerspro