Terug naar overzicht
± min

Wat te doen tegen hoofdpijn?

Whiplash en hoofdpijnen gaan vaak samen. Wie weet nog de weg in het woud van pillen? Vijf tips om klachten tegen hoofdpijn te verminderen.

Rustig doorgaan
Bij spanningshoofdpijn kunt u het best op de been blijven. ,,Maar in een rustiger tempo'', adviseert huisarts Marion Grol. ,,Soms kan het al helpen om even buiten een wandeling te maken.'' Als dat oplucht, weet u direct zeker dat u geen migraine-aanval heeft: de inspanning en het fellere daglicht zouden u zeker zijn opgebroken.

Snel naar bed, licht uit
,,Niet stoer doen'', is het advies Grol bij een migraine-aanval. Snel een bed of stretcher opzoeken in een donkere ruimte. Grol: ,,Van doorwerken wordt de pijn alleen maar erger.'' Vooral kinderen kunnen snel opknappen van rust. ,,Eigenlijk zouden alle scholen een donker kamertje moeten hebben voor kinderen met migraine. Die zijn er vaak binnen een uurtje weer vanaf als ze maar even kunnen slapen. Dan hoeven ze geen hele schooldag te missen.'' Kinderen hebben waarschijnlijk even vaak migraine als volwassenen.

Zetpil en dé pil
Zodra u een migraine-aanval voelt opkomen, kunt u zo snel mogelijk een pijnstiller nemen, en eventueel een middel tegen misselijkheid, bijvoorbeeld domperidon of metoclopramide. En wel in de vorm van zetpillen. Bij migraine is de opname van geneesmiddelen uit het maagdarmkanaal namelijk verstoord. Eerste keus van de pijnstillers is paracetamol: in een zetpil 1000 mg. Tabletten kan ook: twee van 500mg tegelijk innemen, eventueel tezamen met een tablet tegen de misselijkheid. Grol vindt het jammer dat paracetamol wordt gezien als een licht medicijn. ,,Terwijl het een goed middel is.'' Ook bij spanningshoofdpijn kunt u gerust een paracetamol nemen, maar kijk uit als u het vaker dan drie keer per week slikt. Ontstekingsremmende pijnstillers, zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen zijn tweede keus: die werken ook goed, maar kunnen veel meer bijwerkingen geven. Bij veel vrouwen hangen migraine-aanvallen samen met de menstruatiecyclus. Wie dat herkent, kan overwegen de pil door te slikken, en nog maar vier keer per jaar een stopweek in te lassen.

Geen pillen, geen koffie
Wie per dag meer dan vijf koppen koffie (of thee, cola) drinkt, elke week meer dan drie dagen gewone pijnstillers slikt, meer dan twee dagen migrainemiddelen of zelfs maar één keer het verouderde migrainemiddel ergotamine, heeft kans dat zijn hoofdpijn juist door die middelen wordt veroorzaakt. Radicaal stoppen is het beste, maar daar kunt u dan wel twee, drie weken goed ziek van zijn.

Geen bewezen dieet
Veel hoofdpijnpatiënten experimenteren met diëten. Vooral rode wijn, koffie en thee, chocolade en koolzuur zouden aanvallen uitlokken. ,,Behalve bij rode wijn is dat nooit wetenschappelijk aangetoond'' zegt Grol. Maar dat betekent nog niet dat het voor sommigen wel werkt om al dat lekkers te laten. Overigens geldt voor chocolade waarschijnlijk het omgekeerde. ,,Trek in chocolade is bij sommigen juist het eerste teken van een migraine-aanval.''

Bron: Algemeen Dagblad