Terug naar overzicht
± 0 min

Whiplash - Beleving en behandeling!

Voor het eerst spreekt een neuroloog zich uit voor een serieuze behandeling van het fenomeen whiplash, een ondergeschoven kind in de medische wereld.

Whiplash is een kneuzing van de nek, meestal veroorzaakt door een ongeval, en treft de zwakste spieren van de nek aan de voorzijde. Maar is het ook een ziekte in medische zin? Weinig dokters voelen zich voor whiplash verantwoordelijk: noch zij, noch de specialisten naar wie ze doorverwijzen, constateren afwijkingen - en iets wat men niet kan constateren, kan ook niet worden genezen.

Toch hebben whiplash-patiënten veel en langdurige klachten: een vorm van duizeligheid, concentratiestoornissen en zelfs hersenafwijkingen zijn mogelijk. In Whiplash. Beleving en behandeling gaat de auteur in op de diverse aspecten van dit complexe ziektebeeld. Hij bespreekt mede aan de hand van casussen de problemen die zich in meerdere dimensies, medisch en sociaal, voordoen. Hij opteert voor een serieuze, multidisciplinaire behandeling, waarbij fysiotherapeut, psycholoog, revalidatiearts, anesthesioloog/pijnbestrijding, neuroloog en psychiater betrokken zijn. Recensie(s)

Iedere whiplashpatient beleeft het ziekteproces anders. Er wordt in deze uitgave besproken wat een whiplash wel of niet is, alsmede de normale hersenfunctie. Achtereenvolgens worden verschillende methoden besproken die goed zijn voor het herstel, zoals actieve oefentherapie, zelf bewegen, massage en joggen. Ook de pschychologische aspecten zoals coping, depressie, angst en ziektewinst (gevoelens van welbehagen die door de ziekte worden teweeggebracht) komen aan bod. De 39 eindnoten verwijzen naar de gebruikte wetenschappelijke artikelen en boeken. Het hele boek wordt stevig onderbouwd aan de hand van schetsen, foto's, rontgenfoto's, MRI-scans en schema's. De auteur (Emile Keuters) werkte als neuroloog in Arnhem, Curacao en Groningen. Momenteel is hij neuroloog in het Diaconnessenhuis te Meppel.

Onder andere te koop bij Bol.com via deze link.