Terug naar overzicht
± min

Whiplash en de nekkraag - 04-6-2009.

Wikipedia - 04-06-2009.

Een nekkraag kan extra ondersteuning bieden, maar het gebruik hier van is nooit langer dan 4 tot 6 weken te adviseren, omdat de nekspieren hierdoor lui worden en de klachten zelfs kunnen verergeren. Passieve behandelstrategieën, zoals het gebruik van een halskraag, worden in feite afgeraden.

Als de klachten langer dan 3 maanden duren, is de kans groot dat je in een soort vicieuze cirkel terecht komt, bijvoorbeeld kort na het optreden van een whiplash heb je pijn in je nek daardoor ga je moeilijk bewegen met je nek waardoor de spieren verkrampen.

Daardoor leer je jezelf onbewust een gedrag aan waardoor je jezelf "houterig? gaat bewegen met je nek (terwijl de echte klachten van de nek al weg zijn houd je door dit gedrag zelf onbewust de klachten in stand), het gevolg daarvan kan weer andere klachten als hoofdpijn, nekpijn en degelijke opleveren.

Dan gaat de lichamelijke klacht over in een psychische klacht, en die kan dan alleen opgelost worden als je een therapie volgt waar je zowel lichamelijk als psychisch onder behandeling komt.