Terug naar overzicht
± 0 min

Whiplash opgelopen? Check uw spieren!

U heeft de diagnose whiplash gekregen. Scans of foto’s geven aan dat alles in orde is. Toch heeft u klachten die u voor het ongeluk nog niet had. En in een aantal gevallen nemen die klachten zelfs toe. Naast alle checks die normaal worden uitgevoerd wordt in 99% van de gevallen een belangrijke check vergeten: onderzoek van de betrokken spieren via Neurokinetic Therapy.

Spieren reageren op een ongeluk door zich samen te spannen, waardoor erger letsel in de meeste gevallen wordt voorkomen. Een logische en nuttige reactie van het lichaam. Daarnaast kunnen tijdens een ongeluk spieren uitrekken en verzwakken. Er ontstaat een verstoorde situatie, en de balans tussen de verschillende nekspieren, (en vergis u niet, de nek bevat meer dan 30 spieren), is zoek. Deze verstoorde balans geeft klachten, denk aan: hoofdpijn, stijve of pijnlijke nek en schouders en tintelingen. Na verloop van tijd kunnen ook klachten ontstaan in armen en handen of in de rug. Door de pijn kunt u anders gaan bewegen of bewegingsbeperkingen krijgen. Welke spieren en in welke mate deze zijn aangetast verschilt per per geval. Een algemene behandeling voor whiplash bestaat dus niet.

Wat is Neurokinetic Therapy?
Neurokinetic Therapy is een van de nieuwste technieken om spieren te testen en zo de oorzaak van klachten te achterhalen. Vervolgens kunnen de specifieke spieren en bewegingspatronen behandeld worden. Een belangrijk onderdeel is ook de zelfbehandeling die cliënten krijgen aangeleerd. Hierdoor wordt het herstel bespoedigd en krijgt de cliënt zelf vat op het herstel proces. Volgens natuurgeneeskundig therapeut Wian Tosseram is het altijd belangrijk om na een ongeluk, naast de tot nu toe reguliere checks, ook een spieren check uit te voeren. “Dit kan kort na het ongeluk. Maar ook als iemand al jaren geleden een whiplash heeft opgelopen waarvan klachten aanhouden, is het zeer aan te raden om de spieren te checken en te behandelen.”
Tosseram maakt in haar praktijk gebruik van Neurokinetic therapy om de spieren te checken. “Samen met Triggerpoint therapie en Myofascial release technieken een ijzersterke combinatie om je klachten, veroorzaakt door het spierstelsel, op te lossen.”

Meer informatie over Neurokinetic Therapy