Terug naar overzicht
± min

Winterweer zorgt voor toename van klachten bij whiplashpatiënten!

Dat temperatuur van invloed is op veel klachten van whiplashpatiënten was al langer bekend. Echter onduidelijk was waardoor de klachten dan precies toenamen. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen, vaak onbewust een andere houding aannemen bij lagere temperaturen. Met name bij toename van lagere temperaturen wordt gezien dat mensen sneller iets voorover gebogen gaan lopen. Dit kan ook te maken hebben met het feit dat slechts een geringe wind bij lage temperaturen als minder prettig wordt ervaren.

Het hoofd wordt ook vaak naar beneden gebogen waardoor meer spanning op de nekspieren komt te staan. Daarnaast wordt het hoofd vaak iets ingetrokken waardoor ook op de schouderspieren extra spanning komt te staan. Whiplashslachtoffers kampen vaak met pijnklachten in het hoofd en de nek met uitstralingspijnen naar de schouders. Bij een verkrampte houding, bij kouder wordend weer, lijkt de verklaring evident dat dit leidt tot een toename van klachten.

Hoewel wij dat in Nederland niet zo gewend zijn, zou het beter zijn om bijvoorbeeld middels een skibril en een goede dikke sjaal en muts het hoofd beter te beschermen, tegen kouder weer. Is men zich dan ook bewust van de houding, dan kunnen de klachten op hetzelfde niveau worden gehouden. Warmte in algemene zin wordt ook als positief ervaren, zodat een goede dichte jas daar ook een directe bijdragen aan kan leveren.

Bron: MC