Terug naar overzicht
± 0 min

Zelfrijdende auto’s Google stevenen af op minder whiplash

De zelfrijdende auto's van Google worden steeds beter in het navigeren door stadsomgevingen. Onder meer met fietsers en wegwerkzaamheden wordt rekening gehouden. Het zelfrijdende voertuig is daarmee hard op weg om het aantal slachtoffers met whiplash te reduceren.

In totaal zegt Google inmiddels honderden verschillende objecten tegelijk te kunnen herkennen. De software van de auto neemt het zekere voor het onzekere en wacht bij een spoorwegovergang bijvoorbeeld altijd tot alle andere voertuigen van de rails zijn verdwenen.
Als een fietser zijn hand uitsteekt, dan wacht de auto tot deze voorlangs is gepasseerd. Ook fietsers die bij een kruising aan de achterkant de auto benaderen, krijgen ruim baan voordat deze verder rijdt, de risico’s op ongelukken met whiplash zullen op die manier flink gaan afnemen.

Zelfstandig navigeren
De auto is alleen nog op de wegen van Mountain View, de stad waar Google is gevestigd, te vinden. Het zal nog even duren voordat ook andere steden aan de beurt zijn, stelt projectleider Chris Urmson. “In duizenden situaties op stadswegen die twee jaar geleden te moeilijk waren geweest, kunnen we nu autonoom navigeren,” aldus Urmson. De auto's van Google hebben al ruim een miljoen kilometer afgelegd.

Halveren verkeersdoden
Google zet in op een stevige afname van het aantal verkeersdoden en whiplash-slachtoffers. Naar schatting zouden jaarlijks 1,2 miljoen mensen de dood vinden in het verkeer, maar met de autonoom opererende auto’s zou dit aantal gehalveerd kunnen worden.