Terug naar overzicht
± 0 min

Zo voorkomt u ongevallen met whiplash door storm

Het stormt in Nederland. De harde wind(stoten) hebben vandaag in het hele land geleid tot ongevallen met letselschade, waaronder whiplash. Vooral motoren, auto’s met aanhangers en (lege) vrachtwagens zijn kwetsbaar. Ook morgen zal het stormachtig blijven. Zo voorkomt u ongevallen met whiplash en letselschade.

#1 Bezint eer ge begint
Wanneer is het nog verantwoord om te rijden als het stormt, en wanneer niet?
Hanteer de stelregel: Als het nog veilig is om lopend de deur uit te gaan, kunt u ook de weg op met een auto of motor. Dreigen er bomen om te vallen, of zware afbrekende takken, dan is het onverantwoord om als motorrijder (en als wandelaar of automobilist) de weg op te gaan.

#2 Wees extra alert
Bij wind en regen dient u uw rijgedrag en rijstijl aan te passen en de snelheid te verminderen. Houd andere weggebruikers in de gaten en ga er niet vanuit dat u overal voorrang krijgt, voorrang wordt verleend.

#3 Pas uw snelheid aan
Met storm bent u extra kwetsbaar voor harde windstoten. Houd u vooral aan de adviessnelheid die op de borden boven de weg worden aangegeven. Ga niet
‘bumperkleven’ op uw voorganger, het is niet alleen gevaarlijk, het wordt ook zwaar beboet.

#4 Waarschuw met gevarenlichten bij opkomende file
Moet u plotseling remmen bij een opkomende file? Waarschuw dan achteropkomend verkeer met uw gevarenlichten. Wanneer u in de file rijdt, blijf dan zoveel mogelijk in dezelfde rijbaan rijden. Hiermee voorkomt u dat u iemand over het hoofd ziet in uw dode hoek.

#5 Voor motorrijders: Houd u zo slap mogelijk
Wie door de storm op de motor rijdt heeft het gevoel dat ie zich schrap moet zetten. Het omgekeerde is waar. Als u uw ledematen en hoofd zo slap mogelijk houdt, zodat uw armen en benen heen en weer bungelen in de wind, zorgt u ervoor dat al die windstoten tegen uw lichaam niet direct worden doorgegeven aan de motor, als stuurinput. Zet u zich schrap dan zal elke ruk van de wind meteen worden vertaald in een ruk aan uw stuur.

Heeft u onverhoopt whiplash of letselschade opgelopen doordat u of een andere weggebruiker door de storm de macht over het stuur kwijtraakte? U kunt de whiplash of letselschade als gevolg van dit verkeersongeluk mogelijk verhalen op een aansprakelijkheidsverzekeraar. Vraag vrijblijvend aan onze LetselHelpdesk via ons GRATIS nummer 0800 – 0112.